Blog

Leven zonder alcohol?

Heb je toevallig van de week de documentaire “Roes” gezien? Zo niet, dan zou ik zeker even [hier] terugkijken! Het gaat over het drinken van alcohol en of het mogelijk is helemaal te stoppen met drinken.
Wat mij vooral opviel is hoe goed in beeld werd gebracht waarom mensen drinken en vooral hoe confronterend het is om er met anderen over te praten, want zijn we misschien wel verslaafd?

Van alcohol werd in het verleden gezegd dat een glaasje per dag wel prima is, maar dat is het niet! Alcohol is kankerverwekkend, ook bij kleine hoeveelheden! Daarnaast zijn er nog talloze slechte eigenschappen aan alcohol toe te schrijven. (Meer weten? alcoholinfo.nl)

Dit is natuurlijk niet de boodschap die je zo vlak voor de feestdagen wil horen, snap ik. Kerstborrel van je werk, lekker aan de wijn tijdens het kerstdiner, nog een likeurtje na. En natuurlijk oud en nieuw, de champagneflessen moeten natuurlijk wel met een knal open! Maar hoe voel je je in de ochtend? We lachen die kater meestal wel weg, vinden het soort van stoer, maar wees eens eerlijk, hoe lang duurt het voordat je weer normaal kunt functioneren?

Herkenbaar?

Ik was zelf ook een gezellige drinker, misschien wel een stevige drinker. Ik dronk alleen in het weekend, maar dat weekend begon wel steeds eerder. Eerst was het op vrijdag het eerste wijntje, maar op den duur werd de fles al op donderdag geopend en steeds vaker deed de woensdag ook al mee.
Ik werd onrustig als ik niet voldoende wijn in huis had (minder dan drie flessen was niet goed…). Mijn man had al eens aangegeven te willen stoppen met drinken, maar dat vond ik belachelijk, hij mocht niet mijn wijntje afpakken!

Klaar mee

Tot ik er op een dag genoeg van had, ik voelde me weer eens niet fit in de ochtend, zeg maar gewoon brak, en ik zat met een veel te hoge hartslag op mijn racefiets.
In eerste instantie spraken we af een maand niet te drinken. Dat is raar hoor, het eerste weekend zonder alcohol. Maar wat voelde ik me fris en fit in de ochtend! Dat was echt een openbaring! Dat gevoel werd voor mij de drijfveer om niet te drinken, ook al had ik ’s avonds wel zin in een wijntje, ik wist hoe ik me de volgende ochtend zou voelen. Na die maand dronken we af en toe wel weer wat. Dat werden soms flinke uitschieters, waardoor ik me ’s ochtends weer verschrikkelijk voelde. Langzamerhand won de drang om niet te drinken het van de fles wijn. Tegelijkertijd kwamen ook de alcoholvrije biertjes meer op de markt. Lekker, voor de afwisseling van de eeuwige cola of spa.

En nu?

Ik kan me het laatste glas wijn dat ik heb gedronken amper herinneren, dat is weken geleden. Ik drink nog wel, bij een etentje, of op een verjaardag, maar het blijft dan bij een glas.
Mis ik het? Nee, absoluut niet! Ik voel me fitter, ik slaap beter en ik voel me veel beter! Je hebt echt geen alcohol nodig om het gezellig te maken.

Geniet, maar drink met mate, niet alleen tijdens de feestdagen! Doe eens gek, stop in januari eens met drinken, kijk wat het voor jou doet!
Wil je graag hulp bij je stappen naar een gezonder eetpatroon? Neem dan contact met me op!

Hele fijne feestdagen en een gezond 2020!

Een gedachte over “Leven zonder alcohol?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *