Blog

Alpe d’Huez

Wielrennen

Toen ik een aantal jaar geleden met wielrennen begon, dacht ik er niet aan dat ik ooit een berg van enige naam op zou fietsen. Maar toen we ergens vorig jaar ons plan bedachten om deze zomer naar de Franse Alpen te gaan, moest ik er toch aan geloven. En zo begon ik vol goede moed mijn fietstrainingen in het vlakke Nederland, kilometers maken, liefst tegen de wind in.

En dan “ineens” is het zover: we staan op een camping letterlijk aan de voet van Alpe d’Huez. Er is dus geen ontkomen meer aan, ik moet aan de bak.

Op een mooie zaterdagochtend begin ik mijn rit. Toch wel nerveus, want zal ik het wel halen? De klim is 13,4 km lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4% . Zo lang steil had ik nog nooit gefietst! Maar: met flinke dosis doorzettingsvermogen en blik op de finish zou het toch moeten lukken, focus dus.

Maar als je onderaan staat en je kijkt naar boven (je ziet de top dan trouwens niet eens), is het toch wel letterlijk een enorme berg die je moet beklimmen! Gelukkig hebben ze de bochten genummerd, 21 bochten in totaal. Bocht 21 onderaan, bocht 0 op de top. En zo begin ik mijn rit: bocht voor bocht, niet verder vooruitkijken, maar elke keer een klein stukje.

Vooral niet te snel willen beginnen, de eerste stukken zijn het steilst. Voor je het weet, blaas je jezelf op en wordt het een lijdensweg. Dus enigszins met de rem erop op naar de eerste bocht en naar de tweede, derde…Gelukkig kan ik al snel in een mooi ritme trappen dat ik goed vol kan houden. En steeds de focus op hartslag, want niet te hoog laten worden. En cadans, de trappers moeten wel blijven ronddraaien. Een keer stoppen met trappen is geen optie, je staat namelijk ongeveer direct stil.

En dan kom je aan bij bocht 11, fijn, ik ben over de helft! Dat geeft extra kracht, want het betekent dat je echt af kunt gaan tellen. Het allermooiste is dat mijn man en kinderen met de auto naar boven zijn gereden om me het laatste stuk aan te moedigen! Het helpt me enorm om door te gaan, ik wil laten zien dat ik het kan!

En dan die laatste loodjes…Als ik nu terugkijk, vond ik de laatste paar kilometer toch het zwaarste. Je ziet ergens ver boven je andere fietsers naar boven gaan, je bent er bijna, maar nog steeds moet je de pedalen laten draaien, stoppen is geen optie.

Naarmate ik hoger kom, vermoeider word, merk ik ook dat ik minder gefocust ben. Ik laat me makkelijker afleiden door dat wat er om mij heen gebeurt. Steeds trek ik mezelf weer bij de les om focus te houden, maar het is soms lastig.

Maar dan….de finish! Supertrots dat ik het heb bereikt! Ook al zullen ervaren wielrenners zeggen dat het een makkie is, ik heb het wel gefixed, ook al twijfelde ik aan mezelf!

Nog trotser ben ik als een dag later mijn oudste zoon van 11 (samen met mijn man) ook naar boven fietst! Hij laat me telkens weer zien dat je met doorzettingsvermogen en de wil om iets te kunnen, alles kunt bereiken wat je voor ogen hebt.

Ja, dus?

Ja, leuk dat je dit vertelt Anouk, maar wat heeft dat nu te maken met jouw werk als gewichtsconsulent? Nou, al fietsend (en zwoegend!) naar boven, kwam ineens in mijn hoofd op dat mijn tocht naar boven mentaal gezien veel lijkt op het proces waar je doorheen gaat als je af wilt vallen.

Eerst de onzekerheid: mij gaat dat toch niet lukken.... Maar, kijk niet naar het totaal aantal kilo dat je wil afvallen. Doe het in stapjes, anders is het niet te overzien (bocht voor bocht). Wees blij met elke stap die goed gaat en ga door, ook al lijkt het niet helemaal lekker te gaan.

Gooi niet rigoureus het roer om, loop niet te hard van stapel. In het begin gaat het dan wel hard, maar je komt jezelf vanzelf tegen en dan hou je het niet vol.

Focus, blijf geconcentreerd op je doel, laat je niet afleiden (verleiden!) door zaken die niet goed voor je zijn of er niet toe doen.

Steun van je omgeving: zo belangrijk! Als jij je gesteund voelt in het bereiken van je doel, is het makkelijker dat doel ook te bereiken.

Geef niet op, ook al gaat het misschien niet zo hard als je zou willen, je gaat wel vooruit! En wees blij met het resultaat dat je hebt bereikt. Kijk eens naar wat je wel hebt bereikt en niet naar wat niet zo goed lukt.

Wees trots op wat je hebt bereikt! We zijn geneigd om al snel ons succes te negeren, maar als jij resultaat boekt, mag, nee moet! je daar trots op zijn!

Na deze vakantie is mijn batterij weer volledig opgeladen, ik ga er weer tegenaan! Wil jij ook je doel bereiken en wat kilo’s kwijtraken, neem dan hier contact met me op, we gaan dan samen jouw berg beklimmen!

Een gedachte over “Alpe d’Huez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *